Päiväkirja - AM1233, 03 huhti 19

Hyvästä ruokavaliosta ja liikunnasta huolehtiminen on tuntunut usean kuukauden ajan fyysisen väsymyksen takia todella haastavalta. Lopulta väsymys meni niin mahdottomaksi, että käännyin lääkärin puoleen. Tänään tuli laboratoriotulokset ja ferritiiniarvo 12. (normaali ilmeisesti 30-150). Joudun nostamaan rauta-arvoja luultavasti vahvalla rautakuurilla, mutta onko vinkkejä miten kasvissyöjänä voisin saada ruoasta mahd.paljon rautaa? Voisin toki googlettaa, mutta kysyn eka teiltä. :) PS.onko kokemuksia rautatableteista, jotka eivät pistä mahaa sekaisin?

6 Kannattajaa    Kannatus   

Kommentit 
Täysjyväviljavalmisteet, palkokasvit esim linssit ja soijapavut, siemenet ja pähkinät. Imeytyminen kumminkin heikompaa, koska tuotteet sisältää ei- hemirautaa, kun taas eläinperäisissä hyvin imeytyvää hemirautaa, mutta siinä muutamia. 
03 huhti 19 jäseneltä: tialessandra
Kiitos vinkistä, aion kirjoittaa nyt listaa että mitä kaikkea pitää lisätä ruokavalioon. Ymmärtääkseni maitotuotteet vähentää raudan imeytymistä.  
03 huhti 19 jäseneltä: AM1233
minulla on toiminut hyvin ferrodan 100mg. olen nyt 5 kuukautta syönyt ja ferritiini on lähtenyt hyvin nousuun. otan sen illalla tyhjään mahaan, muista että ei maitotuotteita 3 tuntia ennen eikä jälkeen lääkkeen oton( näin ainakin minua ohjeistettiin). 
03 huhti 19 jäseneltä: eekä
minun arvo oli 5 kuukautta sitten 19. 
03 huhti 19 jäseneltä: eekä
Maitotuotteet pienentävät raudan imeytymistä samaan aikaan otettuna. Kannattaa jaksotella noiden syömistä mikäli ottaa raudan esim nappina ja maitoa lasista. Ei lihansyöjille jotka alhaisesta raudasta kärsivät, taitaa useimmat terveydenhoidon tahot suositella että tehokuurilla keskimääräiselle rajalle ja jatkuvaa ylläpitoa sitten pienillä annoksilla mitä esimerkiksi kaupan luontaistuote osastolta löytyy. 
03 huhti 19 jäseneltä: japolarhe
Juu maitotuotteet heikentää imeytymistä ja c-vitamiini tehostaa. Facessa on myös ryhmä Raudanpuute ilman anemiaa, jossa on hyviä vinkkejä ja ihmisten kokemuksia :) 
03 huhti 19 jäseneltä: Cilatus
Emännällä samat lukemat & oireet. Lääkärin ohjeistuksella oli rautakuurilla (200mg pvä) puoli vuotta. Oireet korjaantuivat osin, mutta ferritiiniarvo nousi vain marginaalisesti. Sai sisätautilääkärin määräyksellä rautapaukun suoraan suoneen, joka vastaa n 200-300 päivän rauta-annosta - ja johan helppas oireet ja ferritiiniarvotkin ovat taas kohillaan.  
03 huhti 19 jäseneltä: ambiator
linssi, herne, pavut; tattari, kaura, ohra; seesami-, kurpitsa- ja auringonkukansiemenet; hasselpähkinä, manteli, maapähkinä; kuivattu ruusunmarja, omenat, liumut ja aprikoosit, rusinat; ruusukaali ja kukkakaali, selleri, tilli, persilja, valkosipuli 👌😊 
03 huhti 19 jäseneltä: Sanna Kaskinen
Itse 20 kasvisruokavaliolla ja varmasti usein olen kärsinyt raudan puutteesta. Vuosia sitten todettiin todella alhainen ferritiini ja yritin tuolloin syödä rautatabletteja. Niistä vain tuli huono olo ja aiheuttivat ikävää ummetusta. Hemoglobiini ollut vuosia jo hyvissä lukemissa, mutta ferritiini ei. Nykyään olen tykästynyt juotavaan valmisteeseen, joka ei maistu pahalta, ei hyvältäkään. ;) Hübnerin Iron Vital F. Sitä voi ainakin kokeilla, jos tabletit eivät sovi, niin kuin omalla kohdallani eivät. 
03 huhti 19 jäseneltä: Rosenbröijer
Mulla kanssa ferritiinit olleet alhaalla, luultavasti viimeiset 20 vuotta ennenkuin tulin mitanneeksi. Floradix Kräuterblutsaftilla ja muilla nestemäisillä rautavalmisteilla olen yrittänyt nostaa, nyt otan rautalisää enää satunnaisesti. En ole sen koommin mitannut ovatko arvot nousseet mutta olo on pääosin pirteä ja yöunetkin paremmat. Lisäraudan päädyin ottamaan aikaisin aamulla, pari tuntia ennen aamiaista luettuani raudanpuute.fi -sivustoa niin tuntui että vähän kaikki haittaa raudan imeytymistä 😞 Ehkä suurin muutos kuitenkin omaan oloon (ja rauta--arvojen nousuun?) oli että lopetin kahvin- ja teenjuonnin kokonaan, siitä myös tuolla raudanpuute.fi:ssä.  
03 huhti 19 jäseneltä: Pottu72

     
 

Lähetä kommentti


Sinun täytyy kirjautua lähettääksesi kommentin. Klikkaa tätä kirjautuaksesi.
 


Painohistoria - AM1233


Hanki sovellus
    
© 2024 FatSecret. Kaikki oikeudet pidätetään.